Ενημερωτικό Δελτίο
Συντακτική Ομάδα: Παναγιώτης Αναγνωστής, Αθανάσιος Αναστασιλάκης, Φοίβη Ελευθεριάδου,
Ανδρέας Μαυρογένης, Συμεών Τουρνής.
Νέα της ΕΕΜΜΟ

To Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΕΜΜΟ θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα στο ξενοδοχείο Lucy, στις 3-5 Νοεμβρίου 2023 με παρουσία πολλών διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών.


Η ανανέωση της ιστοσελίδας της ΕΕΜΜΟ ολοκληρώθηκε. Επανασχεδιάστηκε ώστε να είναι περισσότερο χρηστική και ελκυστική. Σας προσκαλούμε όλους να την επισκεφτείτε στο new.eemmo.gr. Σύντομα θα είναι κοντά σας.

To ΔΣ της EEMMO θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον κ. Αντωνόπουλο για τη σημαντική συμβολή του στην ανανέωση της ιστοσελίδας.Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΕΕΜΜΟ οι οδηγίες για τη διάγνωση και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης από γλυκοκορτικοειδή σε παιδιά και εφήβους. Το ΔΣ ευχαριστεί  θερμά τις κ. Δουλγεράκη και κ. Σακκά για τη σύνταξη των οδηγιών.Παρακαλούνται τα μέλη της ΕΕΜΜΟ που εργάζονται σε κρατικούς φορείς να μας αναφέρουν τα στοιχεία των ιατρείων οστεοπόρωσης που λειτουργούν ώστε να δημιουργηθεί μια κατάσταση Ιατρείων Οστεοπόρωσης-Μεταβολισμού των Οστών που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΕΜΜΟ.


Νέα από τον κόσμο

Διεθνή Συνέδρια

Σημαντικές Δημοσιεύσεις


10. Η επίδραση της συμπληρωματικής θεραπείας με βιταμίνη K και διφωσφονικών στον κίνδυνο κατάγματος σε ασθενείς με μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση.

12. Συσχέτιση της οστεοπόρωσης και του αυξημένου καταγματικού κινδύνου με την απώλεια οδόντων: 5ετής προοπτική μελέτη.

14. Σύγκριση της αντι-καταγματικής αποτελεσματικότητας του ζολεδρονικού οξέος, ιμπανδρονάτης ή αλενδρονάτης έναντι του denosumab: δεδομένα από μελέτη κοόρτης.
Στηρίζουμε τους Έλληνες Ερευνητές

Κίνδυνος οστεοπόρωσης από εισπνεόμενα, επισκληρίδια, ενδοαρθρικά και τοπικά εφαρμοζόμενα γλυκοκορτικοειδή και διαχείριση της.

Η 5ετής μεταβολή της οστικής πυκνότητας μετά έγχυση ζολεδρονάτης σε ασθενείς που έγιναν οστεοπενικές με θεραπεία με denosumab

Σοβαρή υποασβεστιαιμία μετά χορήγηση denosumab σε ασθενή με χρόνια νεφρική νόσο. Παρουσίαση περιστατικού.

Περιοχικές διαφορές στην ογκομετρική οστική πυκνότητα και οστική γεωμετρία σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με πρωτοπαθή υπερπαραθυροειδισμό.


Στήλη Ερευνητικών Συνεργασιών

Όπως γνωρίζετε, μπορούμε εδώ και 3 μήνες να χορηγούμε κατόπιν έγκρισης από επιτροπή του ΕΟΠΥΥ το romosozumab σε ασθενείς με χαμηλή οστική πυκνότητα και κάταγμα. Επειδή τα περιστατικά αυτά είναι λίγα ανά θεράποντα ιατρό, γίνεται μια προσπάθεια συλλογής τους πανελληνίως ώστε να εξάγουμε δικά μας δεδομένα αλλά και να διαλευκανθούν «γκρίζες» περιοχές του μηχανισμού δράσης, της αποτελεσματικότητας ή της ασφάλειας του νέου αυτού θεραπευτικού παράγοντα. Όσοι ενδιαφέρονται να συνδράμουν αυτή την προσπάθεια παρακαλούνται να επικοινωνούν για συντονισμό με την γραμματεία της ΕΕΜΜΟ τηλ 2106128606 , mail: eemmo@otenet.gr ή για την
Ν. Ελλάδα με την κ. Γιαβροπούλου Μαρία κιν. 6936159517, mail: myavropoulou@med.uoa.gr και για την
Β. Ελλάδα με τον κ. Αναστασιλάκη, κιν. 6932238254, email: a.anastasilakis@gmail.com.

Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη ενότητα του ενημερωτικού μας δελτίου μπορούν να αναγράφονται διάφορες ιδέες/προσκλήσεις για διενέργεια πολυκεντρικών πανελλήνιων μελετών με συντονισμό ή υπό την αιγίδα της ΕΕΜΜΟ, στις οποίες θα μπορούσαν να συνδράμουν με περιστατικά όσα μέλη της Εταιρείας ενδιαφέρονται και να συμμετέχουν έτσι στην όποια ερευνητική προσπάθεια με δυνατότητα να συμπεριληφθούν στους συγγραφείς του άρθρου που ενδεχομένως θα προκύψει. Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα συλλογής δεδομένων/περιστατικών για σπάνιες κλινικές οντότητες ή ασυνήθιστες θεραπευτικές προσεγγίσεις, ο αριθμός των οποίων είναι μικρός ανά ιατρείο ή κλινική αλλά μπορεί να αυξηθεί σημαντικά στα πλαίσια μιας συλλογικής προσπάθειας. Επίσης θα μπορούσε να βοηθήσει στην εύρεση ασθενών για την ολοκλήρωση πτυχιακής εργασίας ή διατριβής κάποιου από τα μέλη της Εταιρείας. Παρακαλούνται όσοι έχουν κάποια τέτοιου είδους πρόταση να τη δηλώσουν αποστέλλοντας email στο eemmo.otenet.gr ώστε να συμπεριληφθεί η πρόταση τους στο επόμενο ενημερωτικό δελτίο.