Ενημερωτικό Δελτίο
Συντακτική Ομάδα: Αθανάσιος Αναστασιλάκης, Συμεών Τουρνής, Ανδρέας Μαυρογένης

Το ΔΣ της ΕΕΜΜΟ

Η αγαπημένη μας φίλη και συνάδελφος Φωτεινή Παπαδοπούλου, πρώην πρόεδρος της Ε.Ε.Μ.Μ.Ο. και Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού ΟΣΤΟΥΝ έφυγε σήμερα, Τετάρτη 28 Αυγούστου, από κοντά μας. Η μνήμη της θα παραμείνει ζωντανή στις καρδιές μας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

Νέα της ΕΕΜΜΟ

H διοργάνωση του κοινού Ελληνο-Ολλανδικού Συνεδρίου είναι στην τελική ευθεία και η Εταιρεία μας σας προσκαλεί να συμβάλλετε ενεργά όλοι στην επιτυχή έκβαση της (https://www.cbm2019.com/). Θυμίζουμε ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής στις 10-12 Οκτωβρίου 2019.


Νέα από τον τόπο μας

Εκδόθηκε νέα Υπουργική Απόφαση που ακυρώνει την προ 2μηνου Απόφαση της προηγούμενης Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τον τρόπο λειτουργίας των Επιστημονικών Εταιρειών, μεταξύ των οποίων και των Διασυνδεόμενων Επιστημονικών Εταιρειών. Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση επέτρεπε την διοργάνωση ενός μόνο συνεδρίου ετησίως για κάθε Διασυνδεόμενη Εταιρεία, όπως η ΕΕΜΜΟ. Η άρση της επομένως επιτρέπει την διοργάνωση των καθιερωμένων δραστηριοτήτων μας όπως τις γνωρίζετε.Έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε το περιοδικό της Ε.Ε.Μ.Μ.Ο. ΟΣΤΟΥΝ με ενδιαφέροντα άρθρα. Το ΟΣΤΟΥΝ δέχεται υποβολές εργασιών στην ηλεκτρονική διεύθυνση ostoun@eemmo.gr


Νέα από τον κόσμο

Το romosozumab έλαβε αρνητική γνωμοδότηση από την σχετική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την θεραπεία μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με οστεοπόρωση και υψηλό κίνδυνο για κάταγμα. Οι κύριοι λόγοι για τη συγκεκριμένη άρνηση που απαριθμήθηκαν στο σχετικό δελτίο τύπου υπήρξαν η, μη δυνάμενη να εξηγηθεί, αύξηση στα καρδιακά και αγγειακά συμβάματα, καθώς και η απουσία πειστικών ευρημάτων σχετικά με την απόδοση του φαρμάκου σε ασθενείς με λιγότερο σοβαρή νόσο. Η Εταιρεία μας, εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο εκφράζει τον προβληματισμό της.


Η Ομάδα Εργασίας Επιδημιολογίας και Ποιότητας Ζωής του IOF ανασκοπώντας τον κίνδυνο κατάγματος μετά τη διακοπή της αντιοστεοπορωτικής αγωγής κατέληξε ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα την διακοπή μιας μακροχρόνιας αγωγής διότι ακόμη και αν αυτή αφορά διφωσφονικά ο κίνδυνος κατάγματος αυξάνει με την διακοπή ενώ τα ανεπιθύμητα σκελετικά συμβάντα με την συνέχιση της αγωγής είναι πολύ σπάνια.

Το ECTS δημοσίευσε ανασκόπηση και συστάσεις για την διαχείριση της οστικής νόσου σε μεταμοσχευθέντες ασθενείς. Ηχηρή η ελληνική συμμετοχή στην συγγραφική ομάδα.

Η οστική απώλεια που παρατηρείται μετά τη διακοπή του denosumab μπορεί να προληφθεί στην πλειοψηφία των ασθενών με μια έγχυση ζολεδρονικού οξέος στους 6 μήνες από την τελευταία ένεση. Η οστική μάζα παραμένει σταθερή για 2 τουλάχιστον έτη μετά την έγχυση του ζολεδρονικού οξέος σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης προοπτικής, τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης που προέρχεται από την χώρα μας.
Λόγω εκρηκτικής αύξησης των μετρήσεων επιπέδων βιταμίνης D στον γαλλικό πληθυσμό, η Γαλλία αποφάσισε δραστικό περιορισμό των ενδείξεων για συνταγογράφηση της εξέτασης στους πολίτες της. Μια μεγάλη ομάδα Γάλλων ειδικών προτείνει επέκταση των ενδείξεων.

Η χορήγηση 4000 IU χοληκαλσιφερόλης δεν συνοδεύεται με μείωση της επίπτωσης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με μεγάλη προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη.
Ένας νέος θεραπευτικός παράγοντας, το vosoritide, αποδείχθηκε ασφαλής και επιτάχυνε τον ρυθμό αύξησης του αναστήματος σε μελέτη φάσης 2 σε παιδιά με αχονδροπλασία, την πιο συχνή κληρονομική διαταραχή δυσανάλογου χαμηλού αναστήματος. Αναμένονται αποτελέσματα μελέτης φάσης 3 σε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών με αχονδροπλασία.
Προβάλλουμε τους Έλληνες ερευνητές:

Οι τελευταίες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις από Έλληνες ερευνητές που εργάζονται στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό στον χώρο του μεταβολισμού των οστών: