Ενημερωτικό Δελτίο
Συντακτική Ομάδα: Αθανάσιος Αναστασιλάκης, Συμεών Τουρνής, Ανδρέας Μαυρογένης

Το ΔΣ της ΕΕΜΜΟ

Το ΔΣ της ΕΕΜΜΟ ολοκληρώνει 1 έτος θητείας. Στην τελευταία συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διοργάνωσης της βιβλιογραφικής ενημέρωσης, του θερινού σχολείου και του πανελλήνιου συνεδρίου για το 2020 με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς σχετικά με τη διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων. Ο σκοπός είναι η συνέχιση των επιστημονικών διοργανώσεων της ΕΕΜΜΟ, αλλά η λήψη οριστικών αποφάσεων αναπόφευκτα θα καθυστερήσει.


Νέα της ΕΕΜΜΟ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το κοινό Ελληνο-Ολλανδικό Συνέδριο των εταιριών μελέτης μεταβολισμού των οστών, στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 10-12 Οκτωβρίου 2019. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 320, ενώ κατά γενική ομολογία το επιστημονικό επίπεδο, οι Ελληνικές παρουσίες αλλά και η οργάνωση ήταν εξαιρετικά. Ευχαριστούμε τους ομιλητές και τους συντονιστές για τη σημαντική συμβολή τους στην επιτυχία του συνεδρίου. Πιστεύουμε ότι τέτοιες προσπάθειες ενισχύουν το κύρος της ΕΕΜΜΟ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η 20η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια ημέρα Οστεοπόρωσης, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού και του ιατρικού κόσμου στην ανάγκη πρόληψης και θεραπείας των καταγμάτων

Νέα από τον τόπο μας

Στις 2 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων από 45 Ιατρικές Εταιρίες, μεταξύ των οποίων και η ΕΕΜΜΟ, με θέμα τα ζητήματα της συνεχιζόμενης μεταπτυχιακής ιατρικής εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και τον αριθμό των συνεδρίων που μπορούν να οργανώνουν οι Διασυνδεόμενες Επιστημονικές Εταιρείες. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη υπουργική απόφαση, η οποία προέβλεπε την πραγματοποίηση ενός μόνο συνεδρίου ετησίως από κάθε Διασυνδεόμενη Επιστημονική Εταιρεία, είχε ανασταλεί έως και το Δεκέμβριο 2019. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν θα ισχύσει από τότε και μετά ή θα παραταθεί κι άλλο η αναστολή ή θα εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση. Η συνάντηση κατέληξε στο ακόλουθο ψήφισμα.


Η έκδοση του περιοδικού ΟΣΤΟΥΝ συνεχίζεται με επιτυχία. Στο 3ο τεύχος του 2019 δημοσιεύθηκε το επιστημονικό πρόγραμμα και οι περιλήψεις των διαλέξεων και παρουσιάσεων του κοινού συνεδρίου της ΕΕΜΜΟ και της Dutch Society for Calcium & Bone Metabolism. Το 4ο τεύχος θα κυκλοφορήσει το τέλος του έτους με πρωτότυπες εργασίες, ενδιαφέρουσες ανασκοπήσεις και παρουσιάσεις περιπτώσεων υπό μορφή κουίζ. Η υποβολή των εργασιών προς αξιολόγηση και δημοσίευση στο περιοδικό γίνεται στο eemmo@eemmo.gr και στο ostoun@otenet.gr. Αναμένουμε τη συμμετοχή σας στις προσεχείς εκδόσεις του περιοδικού.


Νέα από τον κόσμο

Το romosozumab έλαβε θετική εισήγηση από την επιτροπή για τα φαρμακευτικά προϊόντα για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη θεραπεία της σοβαρής οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες υψηλού κινδύνου καταγμάτων. Η εισήγηση θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει την αρμοδιότητα της έγκρισης χρήσης του φαρμάκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία αναμένεται στο τέλος του 2019.


Δημοσιεύθηκαν στο Osteoporosis International οι Καναδικές κλινικές οδηγίες για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της Υποφωσφατασίας.
Δημοσιεύθηκαν κλινικές οδηγίες από το ESCEO/IOF για την αντιμετώπιση της μειωμένης προσκόλλησης (adherence) στη θεραπεία της οστεοπόρωσης.
Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν δεδομένα ασφάλειας αναφορικά με χορήγηση του ζολεδρονικού οξέος κάθε 18 μήνες για 6 χρόνια (4 δόσεις) σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπενία. Τα στοιχεία αφορούσαν στην καρδιαγγειακή ασφάλεια, στα κακοήθη νεοπλάσματα και  στην θνητότητα. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης υποδηλώνουν ευνοϊκή επίδραση του ζολεδρονικού οξέος σε όλα τα ανωτέρω καταληκτικά σημεία, και θέτουν τη βάση για μελέτη της επίδρασης του ζολεδρονικού οξέος στα ανωτέρω συμβάματα ως πρωτογενή καταληκτικά σημεία.


Προβάλλουμε τους Έλληνες ερευνητές:

Οι τελευταίες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις από Έλληνες ερευνητές που εργάζονται στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό στο χώρο του μεταβολισμού των οστών:
1. Off label uses of Denosumab.
2. Familial Paget’s disease of bone.