Ενημερωτικό Δελτίο
Συντακτική Ομάδα: Αθανάσιος Αναστασιλάκης, Συμεών Τουρνής, Ανδρέας Μαυρογένης

Το ΔΣ της ΕΕΜΜΟ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ) σας εύχεται υγεία στους ιδιαίτερους καιρούς που ζούμε.



Νέα της ΕΕΜΜΟ

Με δεδομένη την πανδημία και τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για την πραγματοποίηση συνεδρίων, δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση της τακτικής εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και της εκλογής νέου ΔΣ της ΕΕΜΜΟ για τα έτη 2021-2022, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στο ετήσιο συνέδριο της εταιρίας στις 6-8 Νοεμβρίου στα Ιωάννινα. Εάν δεν υπάρξουν ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις η θητεία του παρόντος ΔΣ παρατείνεται, με τις αρμοδιότητες του να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες για τη διενέργεια των τρεχουσών συναλλαγών της ΕΕΜΜΟ. Με την άρση των μέτρων το παρόν ΔΣ θα προβεί άμεσα στη σύγκληση γενικής συνέλευσης για την εκλογή νέου ΔΣ.

Για τον ίδιο λόγο, το ετήσιο συνέδριο της ΕΕΜΜΟ αποφασίσθηκε να μεταφερθεί από τα Ιωάννινα και να διεξαχθεί στην Αθήνα, Ξενοδοχείο Hilton, την ίδια ημερομηνία (6-8 Νοεμβρίου 2020) με τη νέα υβριδική μορφή που επιβάλλουν οι συνθήκες, δηλαδή τόσο με φυσική παρουσία συνέδρων όσο και με διαδικτυακή συμμετοχή.

Νέα από τον τόπο μας
Οδηγίες πρόληψης COVID-19




Η έκδοση του περιοδικού ΟΣΤΟΥΝ συνεχίζεται με επιτυχία. Η υποβολή των εργασιών προς αξιολόγηση και δημοσίευση στο περιοδικό γίνεται στο eemmo@eemmo.gr και στο ostoun@otenet.gr. Αναμένουμε τη συμμετοχή σας στις προσεχείς εκδόσεις του περιοδικού.


Νέα από τον κόσμο

Όντας στο δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19, οι επιστημονικές δραστηριότητες (συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια) εξακολουθούν να διενεργούνται διαδικτυακά ή να αναβάλλονται επ΄ αόριστο. Στις 14-17 Οκτωβρίου 2020 έγινε διαδικτυακά το ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας – ΕΕΧΟΤ (https://www.eexot2020.gr/) και στις 22-24 Οκτωβρίου έγινε διαδικτυακά το ετήσιο συνέδριο του ECTS (https://www.ects2020.org)

Σημαντικές Δημοσιεύσεις

Συστηματική ανασκόπηση και συστάσεις από το ECTS για τον κίνδυνο κατάγματος και την διαχείριση ασθενών στους οποίους διακόπτεται το denosumab.
Η χορήγηση ζολενδρονάτης 6 μήνες ή 9 μήνες μετά την τελευταία δόση του denosumab σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπενία, δεν προλαμβάνει πλήρως την οστική απώλεια λόγω της διακοπής του denosumab.

Κλινικές εκδηλώσεις της υποφωσφατασίας σε ενήλικες. Δεδομένα από 304 ενήλικες ασθενείς με HPP από παγκόσμια βάση δεδομένων (Global Registry) περιγράφουν ότι περισσότεροι από 60% είχαν ιστορικό καταγμάτων, σημαντικό περιορισμό της φυσικής δραστηριότητας και μείωση της ποιότητας ζωής.

Η βραχύχρονη, για 6 μήνες, συνδυασμένη θεραπεία denosumab με τεριπαρατίδη σε δόση 40 μg έναντι 20 μg, συνοδεύεται από μεγαλύτερη αύξηση της ογκομετρικής οστικής πυκνότητας (hrpQCT) στο αντιβράχιο και στην κνήμη, χωρίς όμως διαφορές στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά.

Αποτελέσματα μελέτης φαρμακοεπαγρύπνισης για 15 έτη δείχνουν ότι η χορήγηση τεριπαρατίδης δεν συνοδεύεται από αυξημένη επίπτωση οστεοσαρκώματος.

Μελέτη η οποία ανέλυσε στοιχεία από 12 μελέτες και 62000 ασθενείς περιγράφει ότι η μείωση των βιοχημικών δεικτών οστικής ανακατασκευής (οστικό κλάσμα αλκαλικής φωσφατάσης, PINP, CTX) στους 6 μήνες μετά χορήγηση διφωσφονικών ή SERMs ερμηνεύει (PTE-percent treatment effect explained) από 57-100% τη μείωση του κινδύνου σπονδυλικών καταγμάτων, αλλά όχι των μη σπονδυλικών και καταγμάτων ισχίου.




Προβάλλουμε τους Έλληνες ερευνητές

Οι τελευταίες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις από Έλληνες ερευνητές που εργάζονται στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό στον χώρο του μεταβολισμού των οστών.