Ενημερωτικό Δελτίο
Συντακτική Ομάδα: Παναγιώτης Αναγνωστής, Αθανάσιος Αναστασιλάκης, Φοίβη Ελευθεριάδου,
Ανδρέας Μαυρογένης, Συμεών Τουρνής.
Νέα της ΕΕΜΜΟ

Στις 17-19 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε η Βιβλιογραφική Ενημέρωση της ΕΕΜΜΟ στα Ιωάννινα. Οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης είναι διαθέσιμες εδώ

Το Θερινό Σχολείο της ΕΕΜΜΟ θα πραγματοποιηθεί στην Ερέτρια, στο ξενοδοχείο Elite, στις 8-11 Ιουνίου 2023 με πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις που άπτονται πρακτικών θεμάτων της καθημερινής κλινικής πράξης και παρουσιάσεις ενδιαφερόντων περιστατικών από νέους συναδέλφους με σχολιασμό/συντονισμό από πιο έμπειρους συναδέλφους. Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι διαθέσιμο εδώ. Θα είναι χαρά μας να σας συναντήσουμε όλους εκεί.

To Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΕΜΜΟ θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα στο ξενοδοχείο Lucy, στις 3-5 Νοεμβρίου 2023 με παρουσία πολλών διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών.

Γίνεται σημαντική προσπάθεια ανανέωσης της ιστοσελίδας της ΕΕΜΜΟ ώστε να γίνει πιο χρηστική και πιο ελκυστική. Ευελπιστούμε να δείτε σύντομα αποτελέσματα. Σε αυτά τα πλαίσια παρακαλούνται τα μέλη της ΕΕΜΜΟ που εργάζονται σε κρατικούς φορείς να μας αναφέρουν τα στοιχεία των ιατρείων οστεοπόρωσης που λειτουργούν ώστε να δημιουργηθεί μια κατάσταση των Ιατρείων Οστεοπόρωσης - Μεταβολισμού των Οστών που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΕΜΜΟ.
Νέα από τον τόπο μας

Σε μια πρόσφατη πρωτοφανή απόφαση του ο ΣΦΕΕ μειώνει σημαντικά το όριο οικονομική υποστήριξης των ιατρικών εκδηλώσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Η ΕΕΜΜΟ συνεργάζεται με άλλες Ιατρικές Εταιρείες ώστε να αρθεί αυτή η απόφαση που θα δυσκολέψει σημαντικά την οργάνωση και διενέργεια επιστημονικών εκδηλώσεων.


Νέα από τον κόσμο

Διεθνή Συνέδρια

Στις 15-18 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του European Calcified Tissue Society (ECTS) στο Λίβερπουλ με πολύ μικρή δυστυχώς Ελληνική Συμμετοχή λόγω σύμπτωσης με το Ορθόδοξο Πάσχα. Η ατυχής αυτή χρονική συγκυρία επισημάνθηκε στα αρμόδια διοικητικά όργανα του ECTS ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες συμπτώσεις στο μέλλον.

Σημαντικές Δημοσιεύσεις


10. Vitamin D: 100 years of discoveries, yet controversy continues.Στηρίζουμε τους Έλληνες Ερευνητές


Ερευνητικές Συνεργασίες

Όπως γνωρίζετε, μπορούμε εδώ και 3 μήνες να χορηγούμε κατόπιν έγκρισης από επιτροπή του ΕΟΠΥΥ το romosozumab σε ασθενείς με χαμηλή οστική πυκνότητα και κάταγμα. Επειδή τα περιστατικά αυτά είναι λίγα ανά θεράποντα ιατρό, γίνεται μια προσπάθεια συλλογής τους πανελληνίως ώστε να εξάγουμε δικά μας δεδομένα αλλά και να διαλευκανθούν «γκρίζες» περιοχές του μηχανισμού δράσης, της αποτελεσματικότητας ή της ασφάλειας του νέου αυτού θεραπευτικού παράγοντα. Όσοι ενδιαφέρονται να συνδράμουν αυτή την προσπάθεια παρακαλούνται να επικοινωνούν για συντονισμό με την γραμματεία της ΕΕΜΜΟ (τηλ. 2106128606, mail: eemmo@otenet.gr), ή για την Ν. Ελλάδα με την κ. Μαρία Γιαβροπούλου (κιν. 6936159517, mail: myavropoulou@med.uoa.gr) και για την Β. Ελλάδα με τον κ. Αθανάσιο Αναστασιλάκη (κιν. 6932238254, mail: a.anastasilakis@gmail.com).
Υπενθυμίζεται ότι στην συγκριμένη ενότητα του ενημερωτικού μας δελτίου μπορούν να αναγράφονται διάφορες ιδέες/προσκλήσεις για διενέργεια πολυκεντρικών πανελλήνιων μελετών με συντονισμό ή υπό την αιγίδα της ΕΕΜΜΟ, στις οποίες θα μπορούσαν να συνδράμουν με περιστατικά όσα μέλη της Εταιρείας ενδιαφέρονται και να συμμετέχουν έτσι στην όποια ερευνητική προσπάθεια με δυνατότητα να συμπεριληφθούν στους συγγραφείς του άρθρου που ενδεχομένως θα προκύψει. Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα συλλογής δεδομένων/περιστατικών για σπάνιες κλινικές οντότητες ή ασυνήθιστες θεραπευτικές προσεγγίσεις, ο αριθμός των οποίων είναι μικρός ανά ιατρείο ή κλινική αλλά μπορεί να αυξηθεί σημαντικά στα πλαίσια μιας συλλογικής προσπάθειας. Επίσης θα μπορούσε να βοηθήσει στην εύρεση ασθενών για την ολοκλήρωση πτυχιακής εργασίας ή διατριβής κάποιου από τα μέλη της Εταιρείας. Παρακαλούνται όσοι έχουν κάποια τέτοιου είδους πρόταση να την δηλώσουν αποστέλλοντας mail στο eemmo@otenet.gr ώστε να συμπεριληφθεί η πρόταση τους στο επόμενο ενημερωτικό δελτίο.