Ενημερωτικό Δελτίο
Συντακτική Ομάδα: Αθανάσιος Αναστασιλάκης, Συμεών Τουρνής, Ανδρέας Μαυρογένης

Το ΔΣ της ΕΕΜΜΟ

Το ΔΣ της ΕΕΜΜΟ σας εύχεται Καλή Ανάσταση και Καλή Πρωτομαγιά.

Νέα της Εταιρείας μας

Λόγω κωλύματος από πλευράς του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), το Θερινό Σχολείο της ΕΕΜΜΟ μετατέθηκε δύο εβδομάδες νωρίτερα και εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί υβριδικά (με φυσική παρουσία και ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση) στον ίδιο τόπο (AKS Conference Center, Πόρτο Χέλι) στις 3-6 Ιουνίου 2021.

Στο θερινό σχολείο θα πραγματοποιηθεί και η αναβληθείσα εκλογο-απολογιστική γενική συνέλευση της Εταιρείας μας, καθώς και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, οπότε καλείσθε όσοι μπορείτε να παρευρεθείτε ώστε να συμμετάσχετε και σε αυτές τις διαδικασίες.

Το ετήσιο Πανελλήνιο της ΕΕΜΜΟ προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 5-7 Νοεμβρίου 2021 στην Αθήνα.

Οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι COVID-19 σε ασθενείς με οστεοπόρωση

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν οδηγίες από το American Society for Bone and Mineral Research (ASBMR) αναφορικά με τον εμβολιασμό ασθενών με οστεοπόρωση έναντι COVID-19.

https://www.asbmr.org/publications/asbmr-covid-19-resources-and-information

Επιγραμματικά:
  1. Η οστεοπόρωση δεν αποτελεί λόγο προτεραιοποίησης του εμβολιασμού έναντι COVID-19.
  2. Οι γενικές θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως λήψη ασβεστίου/βιταμίνης D, άσκηση και ορθή διατροφή θα πρέπει να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού έναντι COVID-19.
  3. Αναφορικά με τη φαρμακευτική αγωγή έναντι της οστεοπόρωσης:
  • Από του στόματος διφωσφονικά (BSP): Συνέχιση αγωγής χωρίς διακοπή.
  • Ενδοφλέβια διφωσφονικά: Σκόπιμη η χρονική απόσταση μιας εβδομάδας μεταξύ χορήγησης iv BSP και εμβολιασμού, προς αποφυγή επικάλυψης πιθανής αντίδρασης οξείας φάσεως.
  • Δενοσουμάμπη: Σκόπιμη η χρονική απόσταση 4-7 ημερών μεταξύ χορήγησης δενοσουμάμπης και εμβολιασμού, προς αποφυγή επικάλυψης πιθανής τοπικής αντίδρασης. Σκόπιμο είναι οι ενέσεις να γίνουν σε διαφορετική θέση.
  • Τεριπαρατίδη: Συνέχιση αγωγής χωρίς διακοπή.
  • Ρομοσοζουμάμπη: Σκόπιμη η χρονική απόσταση 4-7 ημερών μεταξύ χορήγησης ρομοσοζουμάμπης και εμβολιασμού, προς αποφυγή επικάλυψης πιθανής τοπικής αντίδρασης.
  • Ραλοξιφαίνη: Συνέχιση αγωγής χωρίς διακοπή.


Νέα από τον κόσμο

Tο προσεχές συνέδριο του European Calcified Tissue Society (ECTS) θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 6-8 Μαΐου 2021.Το συνέδριο του IOF-ESCEO θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στο Λονδίνο στις 26-29 Αυγούστου 2021. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή περιλήψεων είναι η 26η Μαΐου 2021.Το συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μεταβολισμού των Οστών – ASBMR 2021 είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο Τορόντο στις 1-4 Οκτωβρίου 2021. Το πρόγραμμα και οι λοιπές λεπτομέρειες του συνεδρίου δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη κι αναμένονται.


Σημαντικές Δημοσιεύσεις

Οδηγίες από το ASBMR αναφορικά με τον εμβολιασμό ασθενών με οστεοπόρωση έναντι COVID-19.


Sydney AFF score: Ανάδειξη προγνωστικού μοντέλου για την παρουσία υποτροχαντήριων καταγμάτων μηριαίου με βάση κλινικά και ακτινολογικά χαρακτηριστικά.


Αποτελεσματικότητα της χορήγησης denosumab σε ασθενείς με πολυοστοτική ινώδη δυσπλασία/σύνδρομο McCune-Albright.


Καρδιαγγειακή ασφάλεια του romosozumab. Άρθρο ανασκόπησης.


Αποτελεσματικότητα της χορήγησης ζολεδρονικού μετά τη διακοπή του denosumab. Αποτελέσματα 2ετούς παρακολούθησης.


Πολυκεντρική μελέτη για την προτύπωση του CTX.

Προβάλλουμε τους Έλληνες ερευνητές

Συγχαρητήρια στον κ. Αθανάσιο Αναστασιλάκη για την επιλογή του ως μέλος του ECTS Clinical Training Action Group.

Οι τελευταίες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις από Έλληνες ερευνητές που εργάζονται στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό στο χώρο των μεταβολικών νοσημάτων των οστών: