Ενημερωτικό Δελτίο
Συντακτική Ομάδα: Αθανάσιος Αναστασιλάκης, Συμεών Τουρνής, Ανδρέας Μαυρογένης

Το ΔΣ της ΕΕΜΜΟ

Σας εύχεται καλή Πρωτομαγιά, υγεία σε όλους, υπομονή και σύντομα επιστροφή στην κανονικότητα.Νέα της ΕΕΜΜΟ

Η ΕΕΜΜΟ πραγματοποιεί διαδικτυακές ομιλίες (live webinars) με θέματα που αφορούν στα μεταβολικά νοσήματα των οστών. Ήδη πραγματοποιήθηκαν τέσσερις διαδικτυακές ομιλίες με θέματα:
Η οστεοπόρωση με απλά λόγια στους καιρούς του COVID-19
Βιταμίνη D: μύθοι και πραγματικότητα
Θεραπεία οστεοπόρωσης και οδοντιατρικά προβλήματα
Άσκηση, διατροφή και οστεοπόρωση
Οι επόμενες προγραμματισμένες διαδικτυακές ομιλίες είναι:
6/5/2020: Πότε αλλάζουμε τη θεραπεία της οστεοπόρωσης - ο ρόλος της ακτινογραφίας
13/5/2020: Παθήσεις του θυρεοειδούς και οστεοπόρωση,
20/5/2020: Σακχαρώδης διαβήτης και οστεοπόρωση,
27/5/2020: Οστεοπόρωση, μία χρόνια νόσος: για πόσο χρονικό διάστημα τη θεραπεύουμε;

Ενημέρωση για τις διαδικτυακές ομιλίες του Μαΐου υπάρχει στο site της εταιρείας, στην ιστοσελίδα του Facebook, ενώ θα σταλούν και ενημερωτικά emails.

Δυστυχώς και δεδομένων των παρόντων συνθηκών, είμαστε αναγκασμένοι να αναβάλλουμε το Θερινό Σχολείο. Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να ανακοινώσουμε τη νέα ημερομηνία, η οποία θα εξαρτηθεί από τις σχετικές αποφάσεις της Πολιτείας και των αρμοδίων φορέων σχετικά με μια ενδεχόμενη διεξαγωγή της εκδήλωσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα σας κρατήσουμε ενήμερους.

Το Πανελλήνιο συνέδριο της ΕΕΜΜΟ προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 6-8 Νοεμβρίου 2020 στα Ιωάννινα, στο ξενοδοχείο Du Lac.

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού ΟΣΤΟΥΝ για το έτος 2020 κυκλοφόρησε το Μάρτιο με ενδιαφέρουσες πρωτότυπες εργασίες, ανασκοπήσεις και κουΐζ. Το περιοδικό είναι σε OnLine κυκλοφορία από την ανανεωμένη ιστοσελίδα της ΕΕΜΜΟ (http://www.eemmo.gr). Δείτε τα προηγούμενα τεύχη εδώ... , καθώς και τις οδηγίες για την υποβολή ενδιαφερουσών εργασιών για δημοσίευση στο περιοδικό εδώ...


Νέα από τον τόπο μας
Δημοσιεύθηκαν από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρία οι νέες οδηγίες αντιμετώπισης των παθήσεων των παραθυρεοειδών αδένων στην Ελλάδα. Σημαντική ήταν η ενεργός συμμετοχή μελών της ΕΕΜΜΟ στην ομάδα σύνταξης των οδηγιώνΗ αρχική Ελληνική απόδοση των οδηγιών μπορεί να ανευρεθεί χωρίς περιορισμούς πρόσβασης στο παρακάτω linkΝέα από τον κόσμο

Συνέδρια

• Το Ευρωπαϊκό Ενδοκρινολογικό Συνέδριο (ECE, Πράγα, 23-26 Μαΐου) αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί σε διαδικτυακή μορφή σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.
• Το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR, Φρανκφούρτη) θα πραγματοποιηθεί σε διαδικτυακή μορφή από τις 3 Ιουνίου 2020.
• Το συνέδριο του Παγκόσμιου Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (IOF) μετατέθηκε και θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη στις 20-23 Αυγούστου 2020.
• Το συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μεταβολισμού των Οστών (ASBMR) θα πραγματοποιηθεί κανονικά στο Σιάτλ των ΗΠΑ στις 11-14 Σεπτεμβρίου 2020
• Το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταβολισμού των Οστών (ECTS) μετατέθηκε και θα πραγματοποιηθεί στη Μασσαλία στις 21-24 Οκτωβρίου 2020.
• To συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας (EFFORT, Βιέννη) ματαιώθηκε και θα πραγματοποιηθεί σε διαδικτυακή μορφή ως The Virtual EFORT Congress (VEC-Congress) μεταξύ 26-30 Οκτωβρίου 2020.

Σημαντικές Δημοσιεύσεις

Η χορήγηση διφωσφονικών δεν επηρεάζει την επιβίωση σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΝ στάδιο 3Β-5D)
Αποτελεσματικότητα του denosumab σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
Ευνοϊκό profile αποτελεσματικότητας / ασφάλειας κατά τη μακροχρόνια χορήγηση denosumab.
• Άρθρα ανασκόπησης αναφορικά με την Ινώδη Δυσπλασία/ σύνδρομο McCune-Albright. Πληροφορίες εδώ... και εδώ...
Αποτελέσματα της χορήγησης βιταμίνης D στην Οστική πυκνότητα. Μελέτη VITAL.
Αποτελεσματικότητα της χορήγησης ζολενδρονικού στην πρόληψη της οστικής απώλειας μετά τη διακοπή του denosumab.
Βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προγνωστική σημασία διαταραχών της οστικής μικροαρχιτεκτονικής σε γυναίκες > 70 ετών με οστεοπενία ή φυσιολογική οστική πυκνότητα αναφορικά με τον κίνδυνο κατάγματος. Μελέτη OFELY.
Οστεοπόρωση από γλυκοκορτικοειδή. Άρθρο ανασκόπησης.
Αποτελεσματικότητα της χορήγησης ζολενδρονικού στην πρόληψη της μείωσης του όγκου του χόνδρου της κατά γόνυ άρθρωσης σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος.
Denosumab και cinacalcet σε ασθενείς με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό. Μελέτη DENOCINA.
Υπερεκτίμηση της θνητότητα από COVID-19.Προβάλλουμε τους Έλληνες ερευνητές