Ενημερωτικό Δελτίο
Συντακτική Ομάδα: Αθανάσιος Αναστασιλάκης, Συμεών Τουρνής, Ανδρέας Μαυρογένης

Το ΔΣ της ΕΕΜΜΟ

Δεδομένης της αδυναμίας διενέργειας Τακτικής Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης και εκλογών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, η θητεία του παρόντος Συμβουλίου παρατείνεται ωσότου οι ανωτέρω αρχαιρεσίες καταστούν εφικτές.


Νέα της Εταιρείας μας

Καθώς οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα έχετε πιθανότατα εμβολιαστεί έναντι του COVID-19 τους επόμενους μήνες και ελπίζοντας στην ομαλοποίηση των συνθηκών έως τότε, σας περιμένουμε να έρθετε ώστε να εκπαιδευθείτε και να συμβάλλετε ενεργά στην επιτυχία του Θερινού Σχολείου της ΕΕΜΜΟ που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Πόρτο Χέλι στις 17-20 Ιουνίου 2021.

Το ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΕΜΜΟ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 5-7 Νοεμβρίου 2021 στην Αθήνα.


Νέα από τον κόσμο

Με λύπη σας ανακοινώνουμε ότι στις 14 Ιανουαρίου 2021 απεβίωσε ο καθηγητής Hurry Genant, γνωστός σε όλους μας για την ανεκτίμητη συμβολή του στο χώρο των μεταβολικών νοσημάτων των οστών.Tο προσεχές συνέδριο του European Calcified Tissue Society (ECTS) θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 6-8 Μαΐου 2021.Το συνέδριο του IOF-ESCEO προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στο Λονδίνο στις 26-29 Αυγούστου 2021. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή περιλήψεων είναι η 26η Μαΐου 2021.Το συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μεταβολισμού των Οστών – ASBMR 2021 είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο Τορόντο στις 1-4 Οκτωβρίου 2021. Το πρόγραμμα και οι λοιπές λεπτομέρειες του συνεδρίου δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη κι αναμένονται.


Σημαντικές Δημοσιεύσεις

Μελέτη σε 8 ευρωπαϊκές χώρες έδειξε μεγάλο κενό στην διάγνωση και την θεραπεία της οστεοπόρωσης σε ηλικίες άνω των 70) ετών σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Άρθρο ανασκόπησης για το φυσιολογικό ρόλο της PTH και του PTHrp στα οστά.


Άρθρο ανασκόπησης αναφορικά με τις μεταβολές στην οστική πυκνότητα και οστική γεωμετρία σε εφήβους μετά από επεμβάσεις βαριατρικής χειρουργικής.


Σημασία της μεταβολής των βιοχημικών δεικτών οστικής ανακατασκευής στη μείωση του κινδύνου κατάγματος σε ασθενείς υπό αγωγή με αντικαταβολικούς παράγοντες.

Αποτελεσματικότητα της χορήγησης ζολενδρονάτης στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας μετά διακοπή συνδυασμένης αγωγής με υψηλή δόση τεριπαρατίδης και denosumab.


Οστεοπάθεια από μεθοτρεξάτη. Περιγραφή περιστατικών και ανασκόπηση της βιβλιογραφίας.
Προβάλλουμε τους Έλληνες ερευνητές

Οι τελευταίες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις από Έλληνες ερευνητές που εργάζονται στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό στον χώρο του μεταβολισμού των οστών: