Ενημερωτικό Δελτίο
Συντακτική Ομάδα: Αθανάσιος Αναστασιλάκης, Συμεών Τουρνής, Ανδρέας Μαυρογένης

Το ΔΣ της ΕΕΜΜΟ

Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της ΕΕΜΜΟ, αγαπημένος φίλος, εκλεκτός συνάδελφος και δάσκαλος Γρηγόριος Σκαραντάβος. Αφήνει πίσω του λαμπρό βίο, διαπρεπές έργο και ανεξίτηλες αναμνήσεις. Αιωνία του η μνήμη.



Νέα της ΕΕΜΜΟ

Πρόσφατα η γραμματεία της ΕΕΜΜΟ απέστειλε σε όλα τα μέλη ερωτηματολόγιο που αφορά το πόσο σας εκφράζει ο τρέχων τρόπος λειτουργίας της και τι θα θέλατε να αλλάξει στο μέλλον. Μην αμελήσετε να το συμπληρώσετε.

Δεδομένων των νέων περιορισμών στη διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων από Επιστημονικές Εταιρείες στην Ελλάδα, οι φετινές επιστημονικές εκδηλώσεις της ΕΕΜΜΟ θα είναι το Θερινό Σχολείο (με συνεργασία με τη Γηριατρική Εταιρεία Ελλάδας) και το Πανελλήνιο Συνέδριο (ΕΕΜΜΟ).

Σας υπενθυμίζουμε ότι το Θερινό Σχολείο Γηριατρικής και Οστικού Μεταβολισμού θα διεξαχθεί στις 11-14 Ιουνίου 2020 στο AKS Conference Center στο Πόρτο Χέλι, με ενδιαφέρουσες διαλέξεις και περιστατικά. Σας περιμένουμε όλους με ενεργή συμμετοχή για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Το ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΕΜΜΟ προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 6-8 Νοεμβρίου 2020 στα Ιωάννινα.

Νέα από τον τόπο μας
Το πρώτο τεύχος του περιοδικού ΟΣΤΟΥΝ για το έτος 2020 θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο με ενδιαφέρουσες πρωτότυπες εργασίες, ανασκοπήσεις και κουΐζ. Το περιοδικό είναι σε online κυκλοφορία από την ανανεωμένη ιστοσελίδα της Ε.Ε.Μ.Μ.Ο. (http://www.eemmo.gr). Δείτε τα προηγούμενα τεύχη εδώ (http://www.eemmo.gr/en/ostoyn-medical-journal/), καθώς και τις οδηγίες για την υποβολή ενδιαφέρουσων εργασιών για δημοσίευση στο περιοδικό εδώ…



Στις 25 και 26 Απριλίου 2020 διοργανώνεται στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα το SOUTHERN EUROPE REGIONAL EXPERT MEETING FRAGILITY FRACTURE NETWORK με εξέχοντες Έλληνες και ξένους ομιλητές. Η παρουσία μας είναι απαραίτητη.



Νέα από τον κόσμο

Το ECTS δημοσίευσε ανασκόπηση και συστάσεις για την διαχείριση των άτυπων καταγμάτων του μηριαίου.
Σύντομη ανασκόπηση για τη θέση της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Σύγχρονη προσέγγιση στον ορισμό και τη διάγνωση της οστεοπόρωσης σε παιδιά και εφήβους με προτάσεις ειδικών για την τροποποίηση της διάγνωσης καθώς και αλγόριθμο διαγνωστικής προσέγγισης.


Η καθυστέρηση στις δόσεις του denosumab σχετίζεται με μικρότερες αυξήσεις της οστικής πυκνότητας τόσο στην σπονδυλική στήλη όσο και στο ισχίο.


Η επίδραση της ζολενδρονάτης κάθε 18 μήνες στον καρκίνο και τα καρδιακά επεισόδια σε γυναίκες με «οστεοπενία» ηλικίας άνω των 65 ετών για 6 χρόνια.


Μια σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια, το σύνδρομο DRESS, αναφέρθηκε για πρώτη φορά μετά χορήγηση denosumab.

Σύμφωνα με πρόσφατη μετα-ανάλυση, η χορήγηση denosumab σε δόση 60mg ανά 6 μήνες σχετίζεται με αυξημένη επίπτωση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών από το ανώτερο αναπνευστικό και το πεπτικό, χωρίς αύξηση του κινδύνου λοιμώξεων ή της θνητότητας από λοίμωξη.


Το denosumab πιθανώς βελτιώνει το γλυκαιμικό έλεγχο συγκριτικά με ασθενείς που λαμβάνουν διφωσφονικά.
Πρόσφατη ανάλυση πέντε τυχαιοποιημένων μελετών του denosumab αναφέρει ότι η χορήγηση denosumab έναντι placebo συνοδεύεται από λιγότερο συχνή εμφάνιση πτώσεων.
Θεραπευτικός αλγόριθμος ασθενών χαμηλού, υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου. Κλινικές οδηγίες του IOF και του ESCEO σχετικά με τη θεραπεία των ασθενών με οστεοπόρωση με βάση το μελλοντικό κίνδυνο κατάγματος.


Αρχές φαρμακευτικής αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ενημέρωση των πρόσφατων οδηγιών της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας αναφορικά με τη χρήση του romosozumab σε γυναίκες με μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση.


Πρόληψη των πτώσεων σε ηλικιωμένους. Άρθρο ανασκόπησης.



Προβάλλουμε τους Έλληνες ερευνητές

Οι τελευταίες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις από Έλληνες ερευνητές που εργάζονται στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό στον χώρο του μεταβολισμού των οστών: