Ενημερωτικό Δελτίο
Συντακτική Ομάδα: Αθανάσιος Αναστασιλάκης, Συμεών Τουρνής, Ανδρέας Μαυρογένης

Το νέο ΔΣ της ΕΕΜΜΟ σας εύχεται:

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο), σας εύχεται ολόψυχα χρόνια πολλά με υγεία και ένα επιστημονικά παραγωγικό νέο έτος και σας προσκαλεί να συμβάλλετε ενεργά όλοι στην προσπάθεια αναβάθμισης της Εταιρείας μας.

Νέα της Εταιρείας μας

Η ώρα της 1ης μας συνάντησης πλησιάζει….θυμίζουμε στα μέλη μας ότι στις 29-31 Μαρτίου 2019 θα διεξαχθεί στην Αράχωβα η εκδήλωση «Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών – Βιβλιογραφική Ενημέρωση». Το πρόγραμμα είναι ενδιαφέρον κι ο προορισμός θελκτικός. Σας περιμένουμε όλους εκεί!
Το θερινό σχολείο της Εταιρείας θα διεξαχθεί στην Κέρκυρα στις 19-23 Ιουνίου.
Νέα από τον τόπο μας
Νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο οστεοπόρωσης στην ΗΔΙΚΑ: λύνει ή δημιουργεί προβλήματα?
Κάθε αρχή και δύσκολη!! Ίσως αρκετοί από εμάς να αιφνιδιάστηκαν με την εφαρμογή του νέου πρωτοκόλλου για την οστεοπόρωση. Πιστεύουμε ότι σχετικά σύντομα θα λυθούν τα όποια προβλήματα στη χρήση του. Θεωρούμε ότι αυτή η αλλαγή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θέτει θεραπευτικά βήματα, έστω δυο! Υπενθυμίζει στο χρήστη τις βασικές παραμέτρους που διαμορφώνουν τον κίνδυνο κατάγματος. Τέλος θα αντλήσουμε επιδημιολογικά στοιχεία αναφορικά με την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης στη χώρα μας. Σύντομα θα υπάρξουν και γραπτές αναλυτικές οδηγίες.

Στις 19/2/19 ψηφίστηκε το νέο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Τι επιπτώσεις θα έχει στην λειτουργία των επιστημονικών και φαρμακευτικών εταιρειών αλλά και στη διοργάνωση εκδηλώσεων?
Νέα από τον κόσμο
Σε ασθενείς της μελέτης FREEDOM που έλαβαν denosumab επί 10 συνεχή έτη, η διενέργεια οδοντιατρικών εργασιών ήταν συχνή (45% των συμμετεχόντων), το denosumab σχετίστηκε με αύξηση της επίπτωσης οστεονέκρωσης της γνάθου (ONJ) αλλά ο απόλυτος κίνδυνος ήταν μικρός και όλα τα περιστατικά ONJ αποκαταστάθηκαν με την κατάλληλη θεραπεία.
Η τεριπαρατίδη μειώνει και τον κίνδυνο καταγμάτων ισχίου ιδίως όταν χορηγείται για διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 18 μηνών. Αυτό έδειξε πρόσφατο άρθρο που άθροισε τους συμμετέχοντες σε 4 μεγάλες προοπτικές μελέτες παρατήρησης με χορήγηση τεριπαρατίδης (συνολικά 8828 άτομα). Σας θυμίζουμε ότι η βασική μελέτη φάσης 3 της τεριπαρατίδης (Fracture Prevention Trial) είχε αποδείξει μείωση σπονδυλικών και μη-σπονδυλικών καταγμάτων αλλά όχι καταγμάτων ισχίου, ίσως επειδή δεν ήταν επαρκής ο αριθμός των συμμετεχόντων.
Το romosozumab έλαβε θετική εισήγηση από την σχετική επιτροπή του FDA για την θεραπεία μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με οστεοπόρωση και υψηλό κίνδυνο για κάταγμα.
Ο κίνδυνος επόμενων καταγμάτων μειώνεται σε ασθενείς που υπέστησαν κάταγμα υπό θεραπεία με denosumab.
Η προεγχειρητική χορήγηση denosumab δεν μειώνει τον κίνδυνο τοπικής υποτροπής και πνευμονικών μεταστάσεων σε ασθενείς με γιγαντοκυτταρικό όγκο των οστών.
Προβάλλουμε τους Έλληνες ερευνητές:
Οι τελευταίες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις από Έλληνες ερευνητές που εργάζονται στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό στον χώρο του μεταβολισμού των οστών: