Ενημερωτικό Δελτίο
Συντακτική Ομάδα: Παναγιώτης Αναγνωστής, Αθανάσιος Αναστασιλάκης, Φοίβη Ελευθεριάδου,
Ανδρέας Μαυρογένης, Συμεών Τουρνής.
Νέα της ΕΕΜΜΟ

Στις 8-11 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε το Θερινό Σχολείο της ΕΕΜΜΟ στην Ερέτρια. Οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης είναι διαθέσιμες στον κάτωθι σύνδεσμο:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 2023

To Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΕΜΜΟ θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα στο ξενοδοχείο Lucy, στις 3-5 Νοεμβρίου 2023 με παρουσία πολλών διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών.

Γίνεται σημαντική προσπάθεια ανανέωσης της ιστοσελίδας της ΕΕΜΜΟ ώστε να γίνει πιο χρηστική και πιο ελκυστική. Στην ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα επίσημα ιατρεία οστεοπόρωσης στην Ελλάδα, τις πλέον πρόσφατες κλινικές οδηγίες για την αντιμετώπιση των μεταβολικών νοσημάτων των οστών καθώς και χρήσιμα εργαλεία για τη πληρέστερη αξιολόγηση των ασθενών ( ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου, αξιολόγηση ποιότητας ζωής, κλπ.). Σύντομα θα αναρτηθούν και οι αναθεωρημένες οδηγίες για την αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης από γλυκοκορτικοειδή στα παιδιά και στους ενήλικες. Το ΔΣ θα ήθελε να ευχαριστήσει τους συναδέλφους ( κ Γιαβροπούλου, κ Γκάσταρης, κ Ζουπίδου και κ. Λαμπροπούλου) που ανέλαβαν αυτό το απαιτητικό εγχείρημα. Σας καλούμε να συμβάλλετε στην προσπάθεια αυτή με προτάσεις και σχόλια. Παρακαλούμε για τις όποιες παρατηρήσεις/επισημάνσεις να επικοινωνείτε με την γραμματεία της ΕΕΜΜΟ  στο eemmo@otenet.gr.
Νέα από τον τόπο μας

Το ΔΣ της ΕΕΜΜΟ απέστειλε επιστολή προς τον ΕΟΦ όπως τροποποιηθεί ο τρόπος διάθεσης του Romosozumab, ώστε να μην απαιτείται νοσοκομειακή γνωμάτευση. Θα σας ενημερώσουμε για την εξέλιξη.

Το Θεραπευτικό Πρωτόκολλο αντιμετώπισης της οστικής απώλειας λόγω ορμονοθεραπείας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού που λαμβάνουν αναστολείς αρωματάσης και σε άνδρες με καρκίνο προστάτη που λαμβάνουν αντιανδρογόνα έχει αποσταλεί στην αντίστοιχη επιτροπή του ΕΟΠΠΥ. Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί η ένταξη τους στο Θεραπευτικό Πρωτόκολλο της Οστεοπόρωσης.

Νέα από τον κόσμο

Διεθνή Συνέδρια

Σημαντικές Δημοσιεύσεις
10. Συσχέτιση προδιαβήτη και κινδύνου κατάγματος σε γυναίκες μέσης ηλικίας -προοπτική μελέτη κοόρτης.

12. Ισχυροί μύες συνεπάγονται ισχυρά οστά: η σύνδεση μεταξύ οστεοπόρωσης, σαρκοπενίας, πτώσεων και καταγμάτων.

14. Διατήρηση των δεικτών οστικής απορρόφησης στα χαμηλά προεμμηνοπαυσιακά επίπεδα κατά το έτος μετά την διακοπή του denosumab σχετίζονται με τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.
16. Γενετικές διαφορές προβλέπουν την ανταπόκριση στην Τεριπαρατίδη.Στηρίζουμε τους Έλληνες Ερευνητές

Στήλη Ερευνητικών Συνεργασιών

Όπως γνωρίζετε, μπορούμε εδώ και 3 μήνες να χορηγούμε κατόπιν έγκρισης από επιτροπή του ΕΟΠΥΥ το romosozumab σε ασθενείς με χαμηλή οστική πυκνότητα και κάταγμα. Επειδή τα περιστατικά αυτά είναι λίγα ανά θεράποντα ιατρό, γίνεται μια προσπάθεια συλλογής τους πανελληνίως ώστε να εξάγουμε δικά μας δεδομένα αλλά και να διαλευκανθούν «γκρίζες» περιοχές του μηχανισμού δράσης, της αποτελεσματικότητας ή της ασφάλειας του νέου αυτού θεραπευτικού παράγοντα. Όσοι ενδιαφέρονται να συνδράμουν αυτή την προσπάθεια παρακαλούνται να επικοινωνούν για συντονισμό με την γραμματεία της ΕΕΜΜΟ τηλ 2106128606 , mail: eemmo@otenet.gr ή για την
Ν. Ελλάδα με την κ. Γιαβροπούλου Μαρία κιν. 6936159517, mail: myavropoulou@med.uoa.gr και για την
Β. Ελλάδα με τον κ. Αναστασιλάκη, κιν. 6932238254, email: a.anastasilakis@gmail.com.

Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη ενότητα του ενημερωτικού μας δελτίου μπορούν να αναγράφονται διάφορες ιδέες/προσκλήσεις για διενέργεια πολυκεντρικών πανελλήνιων μελετών με συντονισμό ή υπό την αιγίδα της ΕΕΜΜΟ, στις οποίες θα μπορούσαν να συνδράμουν με περιστατικά όσα μέλη της Εταιρείας ενδιαφέρονται και να συμμετέχουν έτσι στην όποια ερευνητική προσπάθεια με δυνατότητα να συμπεριληφθούν στους συγγραφείς του άρθρου που ενδεχομένως θα προκύψει. Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα συλλογής δεδομένων/περιστατικών για σπάνιες κλινικές οντότητες ή ασυνήθιστες θεραπευτικές προσεγγίσεις, ο αριθμός των οποίων είναι μικρός ανά ιατρείο ή κλινική αλλά μπορεί να αυξηθεί σημαντικά στα πλαίσια μιας συλλογικής προσπάθειας. Επίσης θα μπορούσε να βοηθήσει στην εύρεση ασθενών για την ολοκλήρωση πτυχιακής εργασίας ή διατριβής κάποιου από τα μέλη της Εταιρείας. Παρακαλούνται όσοι έχουν κάποια τέτοιου είδους πρόταση να τη δηλώσουν αποστέλλοντας email στο eemmo.otenet.gr ώστε να συμπεριληφθεί η πρόταση τους στο επόμενο ενημερωτικό δελτίο.