Ενημερωτικό Δελτίο
Συντακτική Ομάδα: Αθανάσιος Αναστασιλάκης, Συμεών Τουρνής, Ανδρέας Μαυρογένης

Το ΔΣ της ΕΕΜΜΟ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο), σας εύχεται καλή ακαδημαϊκή χρονιά με υγεία και παραγωγικότητα.


Νέα της Εταιρείας μας

Με την ελπίδα ότι ο σταδιακός εμβολιασμός του πληθυσμού έναντι του COVID-19 θα άρει τους περιορισμούς που έχει θέσει η Πολιτεία για τη διενέργεια συνεδρίων, στην τελευταία του συνεδρίαση πριν λήξει τυπικά η διετής θητεία του, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΜΜΟ αποφάσισε ότι το Θερινό Σχολείο της ΕΕΜΜΟ θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στο Πόρτο Χέλι στις 17-20 Ιουνίου 2021 και το Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας στην Αθήνα στις 5-7 Νοεμβρίου 2021. Θα σας αποσταλούν έγκαιρα λεπτομερείς πληροφορίες.

Δεδομένης της αδυναμίας διενέργειας Τακτικής Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας εντός του τρέχοντος έτους, η θητεία του παρόντος Συμβουλίου παρατείνεται αυτοδικαίως από 1.1.2021 και μέχρις ότου οι συνθήκες επιτρέψουν τη διενέργεια αρχαιρεσιών για την εκλογή νέου. Στο διάστημα αυτό το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο θα λειτουργεί με περιορισμένες αρμοδιότητες, εκτός και αν η παράταση της θητείας του προβλεφθεί με νόμο ή υπουργική απόφαση, οπότε και θα ασκεί τα πλήρη καθήκοντά του όπως μέχρι σήμερα.

Νέα από τον κόσμο
Με το 2ο κύμα της πανδημίας να πλήττει όλη την Ευρώπη, το προσεχές συνέδριο του European Calcified Tissue Society (ECTS) προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 6-8 Μαΐου 2021. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή περιλήψεων η 11 Ιανουαρίου 2021.Το συνέδριο του IOF-ESCEO για το προσεχές έτος προγραμματίζεται να γίνει με φυσική παρουσία στο Λονδίνο στις 26-29 Αυγούστου 2021. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή περιλήψεων η 26 Μαΐου 2021.Το συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας μεταβολισμού των οστών (ASBMR 2021) είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο Τορόντο στις 1-4 Οκτωβρίου 2021. Το πρόγραμμα και οι λοιπές λεπτομέρειες του συνεδρίου θα γνωστοποιηθούν εντός του 2021.Σημαντικές Δημοσιεύσεις

Η χορήγηση ζολενδρονάτης συνοδεύεται από μεγαλύτερη επίπτωση κολπικής μαρμαρυγής έναντι της δενοσουμάμπης.

Η χειρουργική αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού έναντι παρακολούθησης δεν συνοδεύεται από σημαντικές διαφορές στην ποιότητα ζωής. Αποτελέσματα 10ετούς τυχαιοποιημένης μελέτης.

Άρθρο ανασκόπησης αναφορικά με την αναβολική θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Άρθρο ανασκόπησης αναφορικά με τη θεραπεία της οστεονέκρωσης της γνάθου (MRONJ).

Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της δενοσουμάμπης σε ασθενείς με ήπια έκπτωση της νεφρικής λειτουργείας.
Προβάλλουμε τους Έλληνες ερευνητές

Οι τελευταίες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις από Έλληνες ερευνητές που εργάζονται στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό στον χώρο του μεταβολισμού των οστών.