Ενημερωτικό Δελτίο
Συντακτική Ομάδα: Αθανάσιος Αναστασιλάκης, Συμεών Τουρνής, Ανδρέας Μαυρογένης

Το ΔΣ της ΕΕΜΜΟ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΜΜΟ, σας εύχεται καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος.

Νέα της ΕΕΜΜΟ

Το Θερινό Σχολείο της ΕΕΜΜΟ θα διεξαχθεί στο Πόρτο Χέλι στις 11-14 Ιουνίου 2020, σε συνεργασία με τη Γηριατρική Εταιρεία Ελλάδας, όπως και πέρυσι. Καλούμε όλα τα μέλη της ΕΕΜΜΟ να συμμετέχουν ενεργά και να συνεισφέρουν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, όποιος έχει κάποια ενδιαφέρουσα και διδακτική περίπτωση που επιθυμεί να παρουσιάσει στο Θερινό Σχολείο, να την αποστείλει στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΕΕΜΜΟ (eemmo@otenet.gr).

Νέα από τον τόπο μας

Το τέταρτο τεύχος του περιοδικού ΟΣΤΟΥΝ θα κυκλοφορήσει στο τέλος του έτους. Το περιοδικό είναι σε online κυκλοφορία από την ανανεωμένη ιστοσελίδα της ΕΕΜΜΟ

Δείτε τα προηγούμενα τεύχη εδώ... , καθώς και τις οδηγίες για την υποβολή ενδιαφέρουσων εργασιών για δημοσίευση στο περιοδικό εδώ...


Νέα από τον κόσμο

Η Ιταλική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Italian Society for Osteoporosis and Skeletal Diseases – SIOMMMS) διοργανώνει στις 12-14 Μαρτίου 2020 στην Κατάνη της Σικελίας το Forum in Bone and Mineral Research (12-13 Μαρτίου) και το 1st International Meeting on Endocrine-related Osteoporosis (13-14 Μαρτίου). Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου του μεταβολισμού των οστών όπως διαφαίνεται στο αναλυτικό πρόγραμμα (www.symposium.it/eopmeeting). Στόχος της εκδήλωσης είναι να ανασκοπήσει τις τελευταίες εξελίξεις στην παθοφυσιολογία, διάγνωση και θεραπεία διαφόρων σκελετικών νοσημάτων και να προάγει τη συνεργασία μεταξύ επιστημόνων από διαφορετικά κράτη. Στα πλαίσια αυτά οι διοργανωτές παρέχουν δωρεάν εγγραφή σε όσα μέλη της ΕΕΜΜΟ επιθυμούν να το παρακολουθήσουν και υποβάλλουν περιλήψεις. Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφθείτε το σύνδεσμο www.symposium.it/eopmeeting


Ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις

Η χορήγηση denosumab προλαμβάνει την περιπροσθετική οστική απώλεια μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου χωρίς οστικό τσιμέντο.
Η χορήγηση μεγάλων δόσεων βιταμίνης D3 (540.000 IU) από του στόματος σε ασθενείς μονάδας εντατικής θεραπείας με ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν συνοδεύεται από βελτίωση της θνητότητας ή της νοσηρότητας.
Κριτική ανάλυση της επίδρασης της βιταμίνης D στις πτώσεις και τα κατάγματα.
Κλινικές οδηγίες για τη δευτερογενή πρόληψη των καταγμάτων σε άτομα άνω των 65 ετών μετά από σπονδυλικό κάταγμα ή κάταγμα ισχίου.
Σε νέες αθλήτριες με ολιγοαμηνόρροια, η διαδερμική χορήγηση οιστρογόνων/προγεστερόνης έναντι από του στόματος χορήγησης συνοδεύεται από καλύτερη ανταπόκριση στην ογκομετρική οστική πυκνότητα και γεωμετρία στην κνήμη και στο αντιβράχιο.
Απόξεση γιγαντοκυτταρικού όγκου των οστών από εξειδικευμένους και μη εξειδικευμένους στην ορθοπαιδική ογκολογία ορθοπαιδικούς.
Η χορήγηση του denosumab αλλά και η διάρκεια της θεραπείας σε ασθενείς με γιγαντοκυτταρικό όγκο των οστών θα πρέπει να διενεργείται με προσοχή λόγω απουσίας τυχαιοποιημένων μελετών.

Συγχαρητήρια στους Έλληνες ερευνητές

Θερμά συγχαρητήρια στον κύριο Πολυζώη Μάκρα, Πρόεδρο της ΕΕΜΜΟ για την εκλογή του ως πλήρες μέλος της Eπιτροπής των Επιστημονικών Συμβούλων (Committee of Scientific Advisors, CSA) του International Osteoporosis Foundation (IOF).