Ενημερωτικό Δελτίο
Συντακτική Ομάδα: Αθανάσιος Αναστασιλάκης, Συμεών Τουρνής, Ανδρέας Μαυρογένης

Το νέο ΔΣ της ΕΕΜΜΟ σας εύχεται:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο), σας εύχεται ολόψυχα καλό Πάσχα.

Νέα της Εταιρείας μας

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αράχωβα στις 29-31 Μαρτίου 2019 η εκδήλωση «Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών – Βιβλιογραφική Ενημέρωση». Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 170, ενώ σημαδεύτηκε από την «επίσκεψη» του Εγκέλαδου με ισχύ 5,2 της κλίμακας Richter. Ευχαριστούμε τους ομιλητές και τους συντονιστές για τη σημαντική συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης και καλούμε όλους σας να υποβάλλετε προτάσεις για την περαιτέρω βελτίωση της «Βιβλιογραφικής Ενημέρωσης». Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ... και τις παρουσιάσεις εδώ...

Νέα από τον τόπο μας
Τον Ιανουάριο δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Archives of Osteoporosis οι κλινικές οδηγίες διάγνωσης και αντιμετώπισης της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης στην Ελλάδα. Συγχαρητήρια στη συγγραφική ομάδα για την προβολή της χώρας μας στο διεθνή χώρο.


Νέα από τον κόσμο
Δημοσιεύθηκαν από το ECTS δεδομένα αναφορικά με τη συχνότητα της υποβιταμίνωσης D στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή καθώς και στρατηγικές για την πρόληψη της.
Δεδομένα για την επιβίωση ασθενών με Ca μαστού μετά Denosumab. Η χορήγηση Dmab σε γυναίκες με Ca-μαστού που λαμβάνουν αναστολείς αρωματάσης, βελτιώνει την ελεύθερη νόσου επιβίωση (disease free survival- hazard ratio 0·82, 95% CI 0·69–0·98).
Δεδομένα για τη σχέση Τ-score ολικού ισχίου κατά τη θεραπεία με denosumab και κινδύνου μη σπονδυλικών καταγμάτων. Οι Ferrari S και συν σε ανάλυση των δεδομένων της μελέτης Freedom και της επέκτασης της (10ετία) περιγράφουν σημαντική σχέση μεταξύ της επίπτωσης μη-σπονδυλικών καταγμάτων υπό dmab και Τ-score ολικού ισχίου, η οποία σταθεροποιείται σε τιμές μεταξύ -2,0- -1,5, θέτοντας τις τιμές αυτές ως θεραπευτικό στόχο.
Το Romosozumab εγκρίθηκε από τον FDA για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες υψηλού κινδύνου κατάγματος.
Δημοσιεύθηκαν οι παρακάτω κλινικές οδηγίες
1. Διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου Paget.
2. Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της σπονδυλοπλαστικής
3. Φαρμακευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (Endocrine Society)